Geschiedenis

Adventsterren in hernhutter huiskamers...
De eerste ster was niet gemaakt voor de advent. Dit gebruik wordt in 1887 voor het eerst beschreven. Dan worden in het jongensinternaat van Klein Welka onder leiding van hun leerkracht sterren gebouwd die op de eerste advent worden opgehangen. Vanaf dat moment gaat de verspreiding snel. De kinderen nemen de zelfgemaakte sterren mee als kado voor de ouders in de verschillende zendingsplaatsen. Zo schijnen in de eerste jaren van de twintigste eeuw Hernhutter sterren in woonkamers in Europa, Zuid- en Oost Afrika, Noord en Zuid Amerika, AziŽ en op Labrador en Groenland.

Hernhuttersterren voor de hele wereld...
In 1897 ontdekt de hernhutter boekhandelaar Pieter Hendrik Verbeek een manier om van de sterren een bouwpakket te maken. In 1899 wordt een onderneming opgezet die de sterren zal produceren. Maar na de tweede wereldoorlog wordt dit bedrijf genationaliseerd. De vraag naar sterren blijft toenemen. Omdat de genationaliseerde Oberlausitzer Sternenfabrik de vraag niet aankan, wordt de fabriek in 1969 weer aan de Broedergemeente terugverkocht.
In Nederland zijn de sterren lang geleden verkocht door het Zeister Zendingsgenootschap. De afgelopen veertig jaar werden de sterren verkocht vanuit de winkel
'De Heerlijkheid' te Zeist. Nu zijn de sterren verkrijgbaar bij de museumstichting Het Hernhutter Huis.

« vorige